Okuma grubu, “Risale-i Nurların bir nevi fidanlığı” hükmünde olan Mesnevi-i Nuriye’yi mercek altına alıyor. Grubun amacı salt metinlerin okunup tartışılması değil, daha ötesinde kavram ve söylem analizi metotları ile Risale-i Nurların usulünü anlama çabasıdır. Her Salı 20:00 – 21:00 Fatih – Fındıkzade İrtibat: iletisim@dusunceokulu.org (Not: Okuma grubu sadece erkeklere yöneliktir)
1924’ten beri ülkenin en önemli çatışma alanlarından biri ve on binlerce insanın hayatına malolan Kürt sorunu ateşkes ve barış görüşmeleri sürecine girmişken; sorunun kökenini, kaynağını, sebeplerini ve aşamalarını; yenisürecin dinamiklerini, fırsatlarını ve imkanlarını Cafer Solgun ve Bekir Berat Özipek’le konuştuk.
Kişinin hem kendi iç barışını hem de toplumsal barışı tehdit eden en önemli problematiklerden biri “öteki” algısı. “Tearüf ve teavün” için yaratılan farklılıklar nasıl oldu daötekilik üzerinden düşmana dönüştü? Etnik, dini, kültürel farklıklar üzerinden ne tür çatışmalar üretildi, bunun düşünsel arkaplanında neler vardı? Bu farklılıkları zenginlik olarak görüp buradan bir dayanışma nasıl üretilebilir? Bütün bunları Ferhat Kentel ile konuştuk. Çalışma Metni
Bediüzzaman 1910’da Doğudaki aşiretleri ziyaret ederek onlara hürriyeti, şeriatı, meşrutiyeti, eşitliği, yeni rejimi anlattı. Daha sonra 1911 yılında bunu kitap olarak neşretti. Münazarat sözkonusu alanlarda bugün de en önemli referanslardan biri. Üç günlük okuma programında, Mesut Toplayıcı moderatörlüğünde Münazarat’ı anlamaya çalıştık.
Bediüzzaman’ın “Bu zamanda ilay-ı kelimetullah maddeten terakkiye vabestedir” tespitinden hareketle İslam dünyasının geri kalışının dahili ve harici sebeplerini; ahlaki,sosyo-psikolojik, ekonomik, tarihsel arkaplanını; terakkiden ne anlamak gerektiğini; Batı medeniyetiyle ilişkinin sınırlarını; bu handikapı aşmak için yapılması gerekenleri Şürkü Nişancı ile konuştuk.
Bediüzzaman Sünuhat adlı eserinde “Şeriat kitapları birer şeffaf cam mahiyetinde olmak lazım” perspektifiyle kimi ayetlerin tefsirini yapıyor. Zamanın perdelediği Kur’an hakikatlerini asli anlamına çekerek parlatıyor. Bu vesileyle yanlış yorumlar üzerinden Kur’an’a yapılan itirazları bertaraf ediyor. Üç günlük programda, sözkonusu ayetlerin Risale-i Nur Külliyatının geri kalanındaki izahlarını da nazara alarak Mesut Toplayıcı moderatörlüğünde Sünuhat’ı anlamaya çalıştık.
Bediüzzaman’ın 1911 yılında kaleme aldığı Muhakemat, üç makaleden oluşmaktadır. Unsuru’l-Hakikat, Unsuru’l-Belagat ve Unsuru’l-Akide. İkinci makalede on iki mesele halinde belagatin temel unsurları işleniyor. Biz de bir haftalık okuma programında Mustafa Said İşeri moderatörlüğünde sözkonusu ikinci makaleyi anlamaya çalıştık.
Müminin en belirgin vasıflarından olan iffet kavramının, neredeyse negatif boyutuyla (iffetsizlik) ve cinsellik çerçevesine sıkışmış olduğu günümüzde, kavramın asli mahiyeti üzerine yaptığımız masa çalışmasında, tanımı, çerçevesi, tahribatı, tamiratı üzerinde müzakerede bulunduk.
Kur’an’ın dört esasından biri olan adalet konusunda (diğerleri tevhid, nübüvvet, haşir) yaptığımız masa çalışmasında, Doğu ve Batı literatüründen ve Risale-i Nur’dan hareketle adalet nedir, hak nedir, kim belirler, eşitlik-adalet ilişkisi, adalet-i mahza, adalet-i izafiye, sosyal adalet, ahlak-adalet ilişkisi, demokrasi-adalet ilişkisi vb. sorulara cevap aradık.